Så här får du till det perfekta matfotot!
September 20, 2018
0

Idag har nästintill varenda människa en hyfsat bra kamera i sin telefon. Vi laddar upp bilder på sociala medier och dokumenterar det mesta. Men att ta en bra matbild är ibland lättare sagt än gjort. Ska du satsa på riktigt professionella bilder eller skapa dig en egen bildbank inför framtiden så kan en professionell fotograf som kan fixa matfoto i Stockholm vara ett alternativ. Men vill du verkligen lyckas ta en bra matbild själv, oavsett om det är till ditt instagramkonto eller till din matblogg, så finns det några knep för att lyckas med det!

Fokus på huvudmotivet

Se till att huvudmotivet är i fokus. Med fokus menas inte enbart att skärpan är skarpast på huvudmotivet, utan även att bakgrund och omgivning inte tar över. Helst finns inte särskilt många element med bortsett från huvudmotivet. De element som du väljer att ha med ska fungera ihop med matens färger, till exempel röda tomater bredvid den gröna pastan. Använd de övriga detaljerna för att skapa balans i bilden. Ligger gaffeln bättre till höger eller till vänster?

Du kan stöka till det lite för att ge bilden liv genom att slänga lite smulor eller riven ost runt om. Det får bilden att se mindre arrangerad ut. Du kan även ta en tugga från matbiten för att öka betraktarens hungerkänsla.

Själva bildtagningen

Fotografera helst i dagsljus och i regel i motljus, det vill säga så att ljuset kommer bakifrån huvudmotivet. När du fotar ska du vara långt ner och närmre maten än vad du tror. Låt bli att använda blixt eftersom det ofta inte blir ett bra ljus. Ett gammalt fotografknep är att blöta maten i lite olja eller vatten och byta ut färska örter så att maten fräschas upp, för ibland kan det ta ett tag innan du är klar med fotograferingen.

Glöm inte att pröva dig fram, och var inte rädd för att det ska ta tid. Genom att testa olika vinklar och flytta runt sakerna har du möjlighet att verkligen fånga en riktigt perfekt matbild!